A vinyasa egy dinamikus jógairányzat, az áramlás jógája. A statikusabb jógastílusokkal szemben az ászanák viszonylag rövid ideig vannak kitartva, továbbá az egyes ászanák felvételének a módja ugyanolyan fontos, mint maga az ászana. Az ászanákat egymáshoz kapcsolva sorozatokba rendezzük, az egyik testhelyzetből a másikba irányított légzéssel, meghatározott mozdulatokkal „áramlunk” át. A test mozgását a légzéssel hangolja és közben az elmét is ugyanerre, vagyis magára a gyakorlásra, a testre és a légzésre irányítja a gyakorló. 

Az astanga jógától eltérően nincs két egyforma vinyasza flow óra, az ászanákat sorozatba rendezve gyakorolja, de ezek a sorozatok nem állandóak, az oktató gondosan és tudatosan állítja össze. Az egymást követő ászanák sorát az oktató egy bizonyos témára, testrészre, energiaközpontra vagy úgynevezett „peak, azaz csúcs” pózra fókuszálja. A Vinyasa Flow jóga arra tanít, hogyan legyünk minden lélegzetvételnek és az ahhoz kapcsolódó mozdulatnak a tudatában. 

Gyakorlásunk folyamatos, szinte megállás nélkül áramlunk át egyik pózból a másikba, az állandóság helyett a változásra helyezve a hangsúlyt. Ez segít a mindennapi életünkben is elfogadni az állandó változásokat, könnyebben tudunk alkalmazkodni az újabb élethelyzetekhez. Életünk is egy dinamikus, mozgásban lévő folyamat, „melyben egy dolog az állandó csak, a változás”. Ami az életünkben történik, az kivetíthető a jógamatracra, és ami a matracon történik, vonatkozik a mindennapi életünkre is. 

Segít új megoldásokat találni a problémákra, megtanít elfogadni a változásokat, segít alkalmazkodni hozzájuk, melyek többé már nem is problémák, hanem megoldásra váró feladatok.

A Vinyasa jógával elérhető eredmények:

– nő a hajlékonyság, az ízületek mozgástartománya,

– az izmokat erősek és egyben rugalmasak lesznek, a zsír aránya csökken,

– az állóképesség nő, erősödik a szív és a vérkeringés,

– nő az életerő,

– megindul a méregtelenítés,

– a gyakorlatok az összes inat és izmot nyújtják,

– javul a koordináció, az egyensúlyérzék,

– kialakítja a fegyelmet, a légzés, a bandhák és a drishti összekapcsolásával sikerül a tökéletes koncentráció,

– kiegyensúlyozottabbá, összeszedettebbé és higgadtabbá válik a tudat,

– oldható a stressz, emelkedik az energiaszint.

A vége úgy is ugyanaz: megtalálod Önmagad. Mivel a dinamikus jógairányzatok gyakorlása erőfeszítést és elszántságot igényel ezért a férfiakhoz is közel állnak ezek a mozgás formák.