A kismama jóga egyfajta áramlás, minden mozdulata lágy, hullámzó. Minden jógagyakorlat megfelelően módosítva van, hogy nagy pocakkal is kényelmesen, biztonságosan lehessen végezni. Kevés pózt tartunk ki, a dinamikus gyakorlás a jellemző, hogy a kismama semmiképp se terhelje túl magát, és a lepényi keringés folyamatos maradhasson. A légzőgyakorlatok segítik a helyes légzés kialakulását, mely nemcsak az anya, hanem a baba számára is elengedhetetlen. Ezenkívül olyan speciális légzéseket tanul meg a kismama, melyeket a vajúdás-szülés alkalmával hatékonyan tud majd alkalmazni.

Kiemelt figyelmet fordítunk a gátizmok erősítésére, mely terület fokozott igénybevételnek van kitéve a várandósság alatt. A belső szerveken túl a baba súlyát is tartják ezek az izmok ebben az időszakban. Ezért erősítjük a gát tájékot minden órán megfelelő légzés mellett, speciális módon. Az edzett, erős gátizomzat a vajúdás alatt jobban tágul, a szülést követően pedig gyorsabban regenerálódik, és a gátmetszés is elkerülhetővé válik. Az óra végi relaxáció jóga nidrá technikán alapul. Ebben az alvás nélküli pihenésben a kismama amellett, hogy testét, elméjét tudatosan ellazítja, kapcsolatba lép babájával mentális síkon. Az áldott állapot különösen nyitottá teszi a nőket a relaxáció és a meditáció gyakorlatára, hiszen ebben a kilenc hónapban befelé – önmaguk és a baba felé fordulnak ösztönösen.

Ebben a különleges időszakban a jóga eszköztárával a következő hatásokra törekszünk:

  • Erősítjük a törzs izmait, várandósan ügyelve arra, hogy a hasizmok nyúlni tudjanak és rugalmasak legyenek, a szülés után pedig a hasizmok regenerálódását célozva. Ez nemcsak a hasfal rugalmassága és jó keringése, vagy a hátizmok stabilitása miatt fontos, hanem hatással van a gerinc egészségére, a medenceöv és a deréktájék stabilitására is.
  • Átmozgatjuk a mellizmokat és az egész vállövet: ez segíti a jó keringést a nyirokcsomókban, a mellekben, a mellizmokban, segíti és előkészíti a szoptatást, javítja a vállöv és a nyaki gerinc tartását.
  • Egyszerre erősítjük és mobilizáljuk a csípő környékét, így stabilitást és rugalmasságot teremtük azon a területen, ahová rengeteg súly kerül és ahol a legnagyobb változások történnek a csontok és az izmok szerkezetében.
  • Serkentjük a keringést az egész testben (medencében, a lábakban, a gerinc körül, a hónaljban).
  • Várandósság alatt az anya mozgása fejlesztő hatással van a baba idegrendszerére, később a baba masszírozása és ringatása adja meg ezt a fejlesztést.
  • Készülünk a vajúdásra és a szülésre: testileg (gát izomtorna), érzelmileg (vizualizációkkal), energetikailag (légző gyakorlatokkal).
  • Segítünk a kismamának felkészülni a hatalmas változásra, amit a szülővé válás hoz, illetve a kisbabás időszakban elfogadni a változásokat és azt, hogy nem minden úgy történik, ahogy elterveztük, segítünk elengedni az elvárásokat.

A babás jógával, babamasszázzsal segítünk megalapozni a kis jövevény jövőjét, hiszen ezek a gyakorlatok kihatnak a későbbi tanulási készségekre, koncentrációra, beszédfejlődésre és az egész idegrendszerre

Minden kismamát várunk szeretettel várandósságának 14. hetétől kezdve!

Gyakran ismételt kérdések a kismama jóga órákkal kapcsolatban:

Mit mozoghatok az első 8 hétben?

Ha minden rendben van a babával, a hagyományos hatha jóga óráinkat javasoljuk.

A 8. és 13. hét között milyen mozgást javasoltok?

Mivel ebben az időszakban tapad meg véglegesen a placenta, ezért inkább pihentető, relaxációs és meditációs óráinkat javasoljuk, vagy otthon való sok pihenést.

A 14. héttől a várandósság végéig járhatok kismama jógára?

Igen, végig, kivéve ha a mozgást épp nem javasolta az orvos.

Mit tilos még végeznem a várandósság alatt?

Hasizom gyakorlatok, hátrahajlás, fordított testhelyzet (pl. gyertya), erős csavarás, illetve ikerterhességnél nagy terpesz. Minden más gyakorlatból csak annyit végezz, amennyi jól esik!

Ehetek az óra előtt?

Kérjük, lehetőleg 1 órával a foglalkozás előtt már ne egyél! Palackos vizet hozhatsz magaddal az órára, vagy nálunk is vehetsz!

Mi a helyzet, ha gyakran kell mennem wc-re?

Természetesen az óra alatt bármikor kimehetsz wc-re. A gátizom gyakorlatokat kifejezetten kérjük, hogy üres hólyaggal végezd, ezért óra közben, a gyakorlás előtt szoktunk pár perc szünetet tartani.

Mit hozzak magammal?

Kényelmes ruházatot, törölközőt a fejed alá (kismama párna van)